Ansvar vid lån

Är kontot tomt och du behöver låna pengar? Lockas du av annonser på snabba lån att fylla upp kontot med? Lånar du till konsumtion för att klara vardagen eller till en kommande resa? Snabba pengar kan ibland vara en bra lösning men det finns också många baksidor av sms-lån och snabblån. I artikeln hittar du flera tips och råd på vad du ska tänka på för att du ska kunna ta ett lån bekymmersfritt.
 

Värdet på dina pengar

Att låna pengar kan kännas enkelt och lätt, något man kan göra lite varstans på internet. Många glömmer att det faktiskt är ett lån och inte enbart siffror på en skärm. Den digitala världen har fört med sig många fördelar i samhället men även många nackdelar. Värdet av pengar kan vara svårare att hantera när man ser pengar i siffror istället för fysiska pengar som vi hanterade förr. Har du en hundralapp i plånboken är det lättare att se det faktiska värdet än när du har 100 kronor på kontot och kollar saldot på internetbanken.
 
Med hundralappen i handen vid ett köp ser du direkt att den har minskat och du kanske bara får några kronor tillbaka. Drar du däremot ditt visa eller mastercard så kan 100 kronor nästan kännas som låtsaspengar för det är ju bara siffror på kontot och du märker inte av minskningen på samma sätt. För att lättare kunna förstå information har vi ett behov av att använda flera av våra sinnen. Därför kan det bli svårare att förstå pengars ekonomiska värde när vi enbart ser siffror.
 

Lån och räntor

Ett lån är alltid ett lån och det ska betalas tillbaka, oftast med ränta. Ibland kan du som förstagångskund få ditt första lån gratis. Räntan på sms-lån är dyr och betalar du inte tillbaka pengarna i tid så innebär det höga omkostnader. Att använda lån som utfyllnad i din ekonomi är ingen bra idé. Det löser ingenting utan försätter dig snarare i en allt mer problematisk ekonomisk situation. Det kommer en dag när lånen inte räcker till för att betala alla skulder och utgifter du har.
 
Eller så kommer kreditgivarna till slut ge dig avslag på lånen du söker. Du behöver se över din ekonomi och hur du ska kunna ta dig ur din skuldfälla utan att låna mer pengar. Ett bra tips i en sådan situation är att vända dig till en konsumentrådgivare och omedelbart sluta ansöka om nya lån.
 

Låna alltid ansvarsfullt

Se till dina behov och till din ekonomi. Ställ dig själv frågorna, är lånet nödvändigt att ta? Har jag ekonomiskt utrymme att betala tillbaks lånet innan återbetalningstiden har gått ut? Är värdet av varan jag ska använda lånet till större än lånets avgifter? Är värdet på varan fortfarande högt efter lånets återbetalningstid? Läs gärna vår artikel om risker med smslån också.
 
Lånar du till resor så måste du väga in det personliga värdet av resan och att det inte tar alldeles för lång tid att betala tillbaka pengarna efter det att resan är gjord. En resa har inget andrahandsvärde utan enbart ett personligt värde, men det kan ändå vara värt att ta ett lån. Förutsatt att du inte har lång återbetalningstid. Däremot är det mycket bättre att spara ihop pengar till en resa eftersom den blir dyrare med ett lån då du måste räkna till lånets omkostnader.
 
Du bör aldrig låna pengar till vardagliga förbrukningsvaror. Tänk en stund på saken. Du tar ett smslån på 2000 kronor för att handla mat, räntan är exempelvis 595 kronor på 30 dagar. Det innebär att på varje handlad krona på matvaror eller andra förbrukningsvaror så får du 30 öre i ränta.
 
Exempel:
Säg att du köper 1,5 liter mjölk för 13 kronor, då betalar du 3, 90 kronor i ränta på mjölken. Efter 2 dagar är mjölken slut och du köper ytterligare ett paket mjölk, du är då uppe i 7,80 kronor i ränta. På tre paket mjölk betalar du egentligen nästan för fyra paket. Din 1,5 liter mjölk kostar egentligen 16,90 istället för 13 kronor. Det är på grund av det här man ska vara försiktig med att låna pengar för att klara av sin vardags ekonomi.
 
Det är inte så roligt att betala ränta på det du äter eller kläderna du handlar.
 
Låna med ett lätt sinne, låna ansvarsfullt!