Smslån utan uc

Vad innebär UC?
UC är en förkortning av upplysningscentralen som arbetar med kreditupplysning på privatpersoner och företag. UC delägs av dessa banker: Handelsbanken, Swedbank, Nordea, och SEB. I praktiken innebär det att när du tar ett sms-lån där kreditgivaren använder sig av Upplysningscentralen så kommer även andra kreditgivare att se att du tagit lånet. På sikt kan detta försämra er kreditvärdighet då varje kreditgivare tittar på hur många UC förfrågningar det finns registrerade på er.
 
UC är störst i Sverige inom kreditupplysningar, men observera att varje kreditgivare får använda vilket kreditupplysningsföretag som de vill. Exempel på andra större företags om ofta används förutom Upplysningscentralen är: Bisnode, Creditsafe samt Soliditet. Om ni väljer ett smslån utan UC via någon av de ovan nämnda så kommer endast det kreditupplysningsföretaget se din upplysning och ingen annan. Observera att det ej finns långivare som tar en kreditupplysning listade hos Smslaneguiden.se. Vi jämför endast de bolag som följer gällande kreditlagar.
 
Om långivaren tar en kreditupplysning hos en annan aktör än UC kommer någon registrering hos UC inte att göras.
 
Här kan ni söka fram de smslån som använder en annan kreditupplysning än upplysningscentralen.

smslån utan UC

 

Varför efterfrågar många smslån utan UC?

Varje gång du skall låna pengar så kommer kreditgivaren att ta en kreditupplysning på dig. De är enligt lag tvingade att göra detta i enlighet med Kreditupplysningslagen (KuL). Om lånegivaren tar kreditupplysningen via Upplysningscentralen så kommer andra kreditgivare att se den registrerade förfrågan. Att ha för många registrerade UC förfrågningar kan innebära svårigheter att ta nya lån i framtiden. Just av den anledningen väljer många att ta sitt lån av en kreditgivare som ej använder UC.
 
Tips
I vissa fall kan det vara värt att ansöka om ett sms-lån utan UC förfrågan. Har du ansökt om lån tidigare hos ett kreditbolag som använder UC där du blivit nekad bör du ansöka om flera lån tidigare där kreditupplysningen skett genom UC och du har blivit nekad bör du ansöka hos ett bolag som ej använder UC.
 

Kan vem som helst beställa en kreditupplysning?

Lån utan UC
Det fungerar inte så att vem som helst kan beställa en kreditupplysning på dig. Som privatperson gäller lagar och regler kring din personliga integritet. För att få beställa en kreditupplysning måste ett legitimt skäl finnas. Ett legitimt skäl kan vara att den som begärt ut upplysningen skall ingå ett kreditavtal med dig vilket sker om ni skall ta ett smslån. Det kan också handla om ett eventuellt borgensåtagande eller hyresavtal.
 
Vilka uppgifter hämtas om dig?
När en kreditupplysning görs på dig efterfrågas oftast denna information:

 • Din inkomst av tjänst
 • Utgifter och andra lån
 • Registrerade betalningsanmärkningar
 • Aktuella skulder hos kronofogden
 • Fastighetsägaruppgifter
 • Uppgifter om näringsverksamhet

 

Vilka använder UC

Nedanstående sms-lån företag som vi listar använder Upplysningscentralen som kreditupplysning:

 • Cash Buddy
 • Cash2You
 • LEASY
 • Klicklån
 • Nätlån